Stephan Wetzels
Denken en Zijn

Wat is goede literatuur?

Print Friendly, PDF & Email

Wat zijn de kenmerken van goede literatuur? Goede literatuur is altijd actueel en blijft altijd actueel. Ze wordt niet gedragen door een plotselinge hype of trend. Ze waait niet over, maar verovert een plek in de wereldgeschiedenis. De kwaliteit en het succes ervan wordt niet bepaald door de hoeveelheid mensen die het lezen. Goede literatuur staat op zichzelf. Ze steunt niet op een commercieel netwerk van merchandise. Goede literatuur wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk gebruik van de ‘natuurlijke stijl’. Wanneer we deze natuurlijke stijl zien, zijn we volledig verrast, verbaasd en enthousiast, want we verwachtten een auteur te zien, maar we vinden een mens…. Goede literatuur is dus verrassend, diepzinnig, verbazend en vertellend, kwetsbaar en oprecht. Het is vol contrasten en toch symmetrisch.

Goede literatuur is te begrijpen en te volgen, maar tegelijkertijd intelligent en wijs. Het creëert geen ‘nieuwe’ kaders, regels, doelen, systemen en vormen vanuit een persoonlijk inzicht, maar zoekt de waarheid vanuit een onbevangen openheid, zonder iets te beperken of strategisch in te vullen. Goede literatuur nodigt lezers uit en is confronterend vanuit zichzelf. Het claimt niets, maar heeft wel een duidelijke inhoud en een heldere boodschap. Het leent zich niet gemakkelijk voor parodieën of persiflages en wie het belachelijk maakt, maakt zich eerder zelf belachelijk of wekt tenminste de ergernis van anderen. Goede literatuur wisselt inhoudelijk niet van kwaliteit, heeft geen duidelijke zwakke plekken en vergt van een lezer niet dat hij in staat is de goede stukken eruit te halen. Ze is consequent en betrouwbaar, heeft, indien nodig, een goede bronvermelding en geeft méér antwoorden dan ze vragen oproept of dan je had verwacht.

Leave a comment


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Frits

7 jaar ago

Automatische evaluatie (intuïtie) zal best krachtig bestaan, maar het incestueuze voorbeeld van 3 oktober in de scheurkalender wordt mi gevoed door de enorme blokkade die de natuur opgeworpen heeft tegen voortplanting tussen nauw verwanten.
In Darwins speutocht naar het ontstaan van de soorten moet hij opboksen tegen de heersende opvatting dat zelfbestuiving de norm was en kruisbestuiving als een onbedoeld foutje beschouwd moest worden. Darwin zelf is verbaasd over het door hem ontdekte vernuft van planten om zelfbestuiving door bezoekende insecten technisch onmogelijk te maken. Julie en Mark gaan tegen de genetische regels in die dienen de voortplanting zo sterk mogelijk te maken. Kruisbestuiving maakt dat de variant waarbij de postieve optelling van gunstige gen combinatie het wint van de koppeling van de inherente mindere combinaties. Los van de morele overweging dat ieder volwassen individu vrij moet zijn te doen wat het wil, ken ik geen voorbeelden van broers en zussen die er als volwassenen een sexuele samenleving op na houden. Dat zelde geldt voor ouder en volwassen kind. De kennelijke blokkade die hier optreedt loopt helemaal in de pas die de natuur heeft geschapen bij de komst van geslachtelijke voortplanting.
Bedankt voor de bijdrage op 3 oktober

Mvg
Frits Hubregtse

Abonneren


 

Verschenen

Copyright 2024 Stephan Wetzels © All Rights on Texts Reserved.
Bezoek aan dit persoonlijke archief is gehouden aan de voorwaarden te vinden onder "Over deze website"