Stephan Wetzels
Denken en Zijn

In Memoriam. Herinneringen aan Nicolette Siep (1979-2023)

Print Friendly, PDF & Email

 

Nieuws schijnt snel te gaan. Maar in dit geval niet. Het ging langzaam en het kwam langzaam binnen: Nicolette Siep is er niet meer. ‘Plotseling en veel te jong’. Allerlei ogenschijnlijk verdwenen en goed verstopte herinneringen, komen dan in één ogenblik weer bij elkaar. Want als de dood iets niet kan tegenhouden, dan is het herinneringen levend maken. Daar heeft ze geen macht over.

Het zijn herinneringen van een basisschooltijd, want we waren basisschoolvrienden zoals dat heet. De tijd waarin je jarenlang intensief met elkaar optrekt, om vervolgens je eigen weg te moeten gaan. Dan hoor je af en toe nog wel eens wat en jaren later tref je elkaar op sociale media. Veel verder dan bewondering uitspreken voor haar promotieonderzoek ging het niet meer. Alsof er altijd wel een moment komt, om eens wat langer met elkaar van gedachten te wisselen.

Maar ze is er niet meer. En nu ik aan haar denk, is het eerste wat mij weer te binnen schiet haar ongelofelijke intelligentie. Ja natuurlijk ook haar lange blonde krullen en de kuiltjes in haar wangen als ze moest lachen. Kwam ze uit de Eyldergaard? Kwam ze niet altijd met haar moeder op de fiets naar school? Deden we samen de communie? Hoe vaak zijn we nog gaan zwemmen in Gulpen?

Dat weet ik allemaal niet zo zeker meer. Maar dat ze ongelooflijk slim was is me zo helder als glas. Ik had altijd het gevoel dat we concurrenten waren in wie bij rekenen de slimste antwoorden zou geven, maar daar was zij veel te zelfverzekerd voor. Zelfverzekerd en zachtaardig. Ja, haar stem was zacht en zachtaardig.

Of misschien is wijs wel een betere omschrijving van het beeld dat in mij opgeroepen wordt. Of toch ook een heel klein beetje ondeugend? Toen we tijdens een schoolkamp ergens liepen in het donker van het bos, zei ze tegen me: ‘Als je bang bent mag je gerust mijn hand vasthouden…’

Het zweet brak me uit. Ik bang? Bang om haar hand vast te houden! Zoveel was zeker. Want daar kwam het écht niet van. En wat ik nu als ondeugend bestempel, was waarschijnlijk zorgzaam en betrokken. Zoals ze ook ongelofelijk zorgzaam moet zijn geweest voor haar dochters en betrokken bij haar werk. Dat geloof ik althans, want al waren onze levens meer dan 30 jaar van elkaar verwijderd, dat wijze, lieve, zorgzame basisschoolmeisje zou toch niet in haar zijn gedoofd?

Het laatste wat ik van haar zag was een van die vele bekende profielfoto’s, stralend in beeld. Deze keer met een link, waar ik niet op kon klikken. Het bleek een verwijzing naar Het laatste avondmaal tot aan de opstanding van Christus te zijn. Naar het evangelie van Johannes. ‘Nog een korte tijd en je ziet Me niet meer, en nog een korte tijd en je zult Me zien.’ (Joh. 16:16).  Ik hoop dat Christus haar hand nu vasthoudt. 

 

Zie ook:

https://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/id/59866/in-memoriam-nicolette-siep 

Leave a comment


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Wanda

1 jaar ago

Mooi geschreven Stephan. Goh ja, dat schoolkamp, geweldig. Ook al zijn het herinneren van meer dan 30 jaar geleden, ik blijf het moeilijk vinden te beseffen dat ze er niet meer is…

Judith scherders

1 jaar ago

Heel mooi geschreven Stephan. Zo heeft ieder zijn eigen herinneringen aan Nicolette. Ik heb nog dia’s van ons tweeën spelend in de achtertuin en herinneringen van ons op zolder verkleed sprookjes nadoen op de grammafoonplaat. En later kwam ik haar weer tegen en gingen we samen op stap in Maastricht. Plots is ze er niet meer, maar mijn herinneringen aan haar zullen altijd bestaan. Rust zacht Nicolette

Barbara Wesselingh-Leunissen

1 jaar ago

Mooi geschreven. Vandaag kreeg ik dit verdrietige nieuws te horen. En het houdt me bezig. Woorden schieten te kort. Rust zacht Nicolette.

Fabienne

1 jaar ago

Mooi Stephan. Kreeg het bericht van mijn broer doorgestuurd. En kon het niet geloven! Mooie meid met haar prachtige krullen. Vaak nog thuis geweest en verjaardagen samen gevierd. Rust zacht lieve Nicolette. Wat zul je een groot gemis zijn 💖

Pascal Thans

1 jaar ago

Mooi geschreven Stephan
De hele dag denk ik eraan
Zo zit je op het werk wat te kletsen en ineens val ik stil van het nieuws
Tot ze mag ruste in vrede
Vaarwel Nicolette
Tot ooit

Mikki Eliens

1 jaar ago

Mooi herinneringsverslag doet haar eer aan

Edgar Beers

1 jaar ago

Mijn herinneringen aan Nicolette gaan 20-25 jaar terug. Ik moest aan haar denken toen ik dit weekend een LP kocht met muziek die ook een rol speelde in die tijd, naast de continue uitdagende discussies over het leven, plek in de wereld en de schier onuitputtelijke behoefte van Nicolette om net wat slimmer te zijn. Nicolette daagde altijd uit, we hebben tranen met tuiten gelachten om de “Southpark Movie” die we samen bezochten in een bios in Maastricht. Allemaal herinneringen die plotsklaps bovenkwamen met het draaien van die bewuste LP. Een kleine zoektocht online bracht mij bij het vreselijke nieuws van Nicolette’s overlijden. Wat een schok. Rust Zacht Nicolette en heel veel sterkte voor de naasten.

Marianne Siep

1 jaar ago

WoW, wat prachtig geschreven Stephan. Mijn tranen komen weer en nog steeds.
Dank je voor je mooie woorden! Marianne Siep (de moeder op de fiets]!

Stephan Wetzels

1 jaar ago

Ik wens u alle sterkte toe. We zullen haar niet vergeten.

Robbert

1 jaar ago

Dank hiervoor, ik kende Nicolette alleen via via, ik weet niet wat er precies is gebeurd maar ook ik ben erg aangedaan. Een mooi mens, en een geweldige mama. Rust zacht lieve Nicolette, x

Gregor

1 jaar ago

Dag Stephan,

Wat een prachtig en innemend proza van jouw hand. Ik mocht 3 jaar een collega van Nicolette zijn bij de Universiteitsbibliotheek Maastricht en vond jouw beschrijving over haar jeugdjaren zó herkenbaar. Een geweldige, sprankelende, slimme, lieve en energieke vrouw is er niet meer…. maar voor altijd in mijn hart gesloten.

Abonneren


 

Verschenen

Copyright 2024 Stephan Wetzels © All Rights on Texts Reserved.
Bezoek aan dit persoonlijke archief is gehouden aan de voorwaarden te vinden onder "Over deze website"