Stephan Wetzels
Denken en Zijn

Een top 5 van ongelukkige politieke partijnamen

Print Friendly, PDF & Email

~Je verzint het niet~

Nu Piet Omtzigt tot niemands verrassing bekend heeft gemaakt mee te zullen doen aan de verkiezingen met de partij NSC, is het de hoogste tijd om eens te kijken naar de top vijf van meest ongelukkige partijnamen. Met een goede naam kan de kiezer zich trots identificeren (en dan bedoel ik niet de partij van Rita die uitgesloten is van deelname aan deze top vijf). Bovendien moet een naam lekker klinken en inhoudelijk als afkorting betekenisvol zijn. Hoe dat hopeloos kan mislukken zal nu vlot blijken.

  1. NSC

Met stip op nummer één: NSC. Wanneer alle ogen op je gericht zijn, kiezen voor een partijnaam die maar één letter afwijkt van de lelijkste partij in de Nederlandse geschiedenis (de NSB) en er nog op rijmt ook, kan dat twee dingen betekenen: of het ontbreekt werkelijk aan iedere vorm van reflectie, of het is de eerste poging om kiezers af te schrikken om niet te groot te worden. Zo oppervlakkig is menig kiezer dan kennelijk. Ik geloof namelijk wel dat ongelukkige partijnamen kiezers kosten. Bovendien suggereert een en ander ook tijdelijkheid, want wat als er straks een nieuw sociaal contract ligt?

Ik kan me in ieder geval niet voorstellen dat het een gebrek aan reflectie is geweest. Maar als Piet dan toch dolgraag in de voetstappen van Rousseau en Hobbes wil treden, waarom dat niet iets als PACT: Partij voor een nieuw sociaal contract. PACT hoeft dan overigens nergens anders naar te verwijzen dan wat het is: een overeenkomst. Deze naam is 100% beter dan wat er nu verzonnen is. Het bekt lekker en het staat ook nog ergens voor. Bovendien rijmt het met de zin die erop volgt, zodat de inhoud blijft hangen, wat bij de naam NSC nooit zal gebeuren. Niemand zal immers, vergelijkbaar met de haast tot zelfstandige naamwoorden verworden CDA of VVD, de partijnaam in zijn gehele betekenis uitspreken.

  1. JA21

Met het politieke sentiment helemaal mee, de erfenis van de van het padje geraakte FvD over kunnen nemen, en dan met een van de meest stompzinnige en betekenisloze namen op de proppen komen die je kunt bedenken. Dat heeft er toch alle schijn van dat de naam tot stand gekomen is in een luie dronken bui, terwijl een naam als Conservatief Liberalen  (CL21) ook niet geweldig is, maar in ieder geval nog stoer, betekenisvol en laat denken aan de Champions League in plaats van aan Jammerlijk Afgehaakt bij Forum. Want je schaamt je toch als je ergens moet vertellen dat je op ‘JA21’ hebt gestemd. Niemand kan zich daarmee toch identificeren? Jaja! Kolderiek zou het kunnen verwijzen naar de voornamen van de oprichters (Joost en Annabel), maar eigenlijk kent niemand het juiste antwoord wat dit nu precies te betekenen heeft. Bovendien is het altijd onverstandig om een oprichtingsjaartal in je naam te plakken. Zie D66: zo lang draaien ze dus al mee, en wat heeft het opgeleverd? Dikke NEE23 dus. Want wat een gemiste kans!

  1. BIJ1

Deze naam is niet alleen ontzettend koddig, maar kan niet worden los gezien van de paradoxale werkelijkheid, waarbij de partij allesbehalve mensen bijeen heeft gebracht. De door ruzie gevoede club, die we zeker nooit meer terug gaan zien na de verkiezingen, heeft eens te meer de kwetsbaarheid van het huidige politieke bestel aan het licht gebracht, waarbij einzelgängers met polariserende praatjes heel gemakkelijk jarenlang parlement en media bezig kunnen houden, zonder van enige betekenis te zijn. Ik vermoed overigens dat ook de naam weloverwogen de bedoeling heeft gehad ergernis op te wekken. Laten we maar zeggen dat dat er dan wel bij hoort.

  1. DENK

Is het een afkorting van het niveau Jonge Woudlopers (D.E.N.K.: Dromerige Eenden Nemen Koffiepauze) en staat het ergens voor, of is het gewoon een oproep tot…. Denken? Ja, denken aan wat en waarover dan? Denken moet immers altijd iets van een inhoud hebben, anders kan er geen sprake zijn van denken. Of geeft DENK te denken? En welke ideologie zit er in DENK verborgen? Er is haast geen partij die in de naam niet iets van herkenbare ideologie heeft, maar bij DENK mag je ernaar raden. Misschien verwijst het dus daar wel naar: denken is raden tot aan het rade- en redeloze.

  1. BBB

Het is dat we wat eraan gewend zijn, maar het is even stompzinnig als AAA, CCC of YYY. Iemand die staat te koukleumen wil nog wel een BBB roepen of RRR, maar het grootste probleem is denk ik hier dat de Boze Boeren Bond iets teveel blijft verwijzen naar de boeren, terwijl het verkiezingsprogramma een veel bredere groep kan aanspreken. Ik ben wat dat betreft ook geen liefhebber van het specifiek benoemen van groepen in een naam die een momentum hebben dat vanzelf weer verdwijnen zal, net zoals 50PLUS teveel verwijst naar de fitte bejaarde die niet vies is van een neut of 6 en een ruzie op zijn tijd of de Partij voor de Dieren het toch moet hebben van de mensen en hun geruzie.

Een goede partijnaam verzinnen in een mediacratie is het halve werk. Dat dit geen sinecure is bewijst Piet met NSC, maar gelukkig draait het toch nog altijd om de inhoud op 22 november. Toch?

Leave a comment


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Abonneren


 

Verschenen

Copyright 2024 Stephan Wetzels © All Rights on Texts Reserved.
Bezoek aan dit persoonlijke archief is gehouden aan de voorwaarden te vinden onder "Over deze website"